Trend kelime anlamıyla belirli değişkenler kümesinin aynı doğrultuda ve zaman içinde gösterdikleri düzenli değişim anlamına gelsede moda sektörü ile içi içe olan firmalar daha basit anlamını bulmuş ve tüketici eğilimi olarak tanımlamışlardır. İşletmelerin veya markaların ayakta kalmaları büyük ölçüde Pazarlama ve Perakendecilik değer önerilerinin diğer öğeleriyle desteklenen ve tamamlanan “moda” ile olanaklıdır.
Moda mantığı gün geçtikçe daha fazla tüketici alanlarına yayılıyor. Giyim endüstrisinin yanı sıra mobilya, iç dekorasyon ve halı sektörüne kadar yayılan moda kavramının iyi bilinmesi büyük önem taşıyor. Uluslararası trendler uluslararası moda firmaları tarafından belirleniyor. Her yıl dünyayı kasıp kavuran, tüketimi inanılmaz etkileyen trendlerin, biraz daha daraltırsak moda trendlerinin belirlenmesi o kadar da kolay değil. Avrupa merkezli trend ofislerinde tasarımcılardan, pazarlamacılardan, sosyolog ve psikologlardan, sanat eleştirmenlerinden oluşan ekipler bulunuyor. Trendlerin ortaya çıkış noktasını “yaşam tarzları” olarak ele alan bu ekipler insanların neyi, ne şekilde yaşamak istediklerinden hareketle yola çıkarak, en çok neler tüketiliyor, neler daha çok tüketilecek? sorularının cevaplarını arıyor, ünlü modacılardan esinleniyor ve trendleri ortaya çıkarıyorlar. Aynı zamanda Dünya Renk Birliği gibi bir takım kuruluşlarla da fikir alışverişinde bulunarak, üzerine kendi yorumlarını katarak modaya damgasını vuracak trendlere imza atıyorlar.
Uluslararası tasarımcı desteği
Genellikle iki yıl öncesinden yapılan bu çalışmaların bir ayağını da çok farklı ülkelerde yaşayan tasarımcıların desteği oluşturuyor. Serbest çalışan, Uzakdoğu’nun, Amerika’nın, Avrupa’nın değişik kentlerinde yaşayan bu kişiler sezonun hikayelerinin ortaya çıkacağı dönemlerde Trend ofisinde bir araya geliyor, bir beyin fırtınası oluşturuyorlar. Her biri kendi yaşadığı mekanından, kentinden, ülkesinden, yeme-içme kültürü gibi her türlü kriterden etkilendiği yaşam tarzlarını ortaya koyuyor. Beyin fırtınası sonunda ortaya çıkan kelimeler de o sezonun hikayelerinin temalarını oluşturuyor .
Temaların ardından renkler belirleniyor
Bu noktadan hareketle ilk önce renkleri belirleyen tasarımcılar, ardından kumaşları, dokuları, iplikleri ortaya çıkarıyor ve son olarak da formları belirliyorlar. Bu çok kapsamlı bir çalışma… Trend ofislerinin, trendleri belirlemesinin ardından oluşturdukları trend kitapları ise, bu trendlerin yayılmasında önemli bir rol oynuyor. Bu kitaplardan istifade ederek tasarımcılar koleksiyonlarını hazırlıyor.
2 sene öncesinden trendleri tahmin eden trend ofisleri, ihracat yapan firmalara tasarımlar ve trendlerle ilgili bilgi gelmesine yurtdışından aracılık ediyor.
Ama belirlenen uluslararası trendlerin içerisine ülkeler lokal kimlikleriyle bağlantılı bir takım kriterleri de koyabilirlerse o zaman özgün şeyler çıkıyor ortaya.